bodylab blog

Healthy Hummus

13.03.2015

Als het over hummus gaat wordt een groep vaak snel gescheiden door echte liefhebbers of echte haters. Wij zijn er in ieder geval helemaal gek van. Als healthy spread ter vervanging van mayonaise of als heerlijke dip tijdens de borrel. Ook op crackers gecombineerd met komkommer of cherrytomaatjes is hummus erg lekker. 

Hoofdbestandsdeel van hummus zijn kikkererwten. Deze peulvrucht is net als andere peulvruchten bijzonder voedzaam. Het bevat veel vezels en eiwitten en ze bevatten trage koolhydraten, dus je bloedsuikerspiegel schiet niet plotseling omhoog. Ook bevatten de kikkererwten een flinke hoeveelheid mineralen en het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam gebruikt wordt om het “gelukstofje” serotonine aan te maken. 

Eigenlijk mag je niet over de smaak van hummus oordelen als je nooit een zelf gemaakte versie hebt gemaakt. Wij hebben er voor gekozen om de makkelijke versie met voorgekookte kikkererwten te maken. Deze zijn in iedere supermarkt te verkrijgen. De Tahin, of sesampasta, is vaak alleen in grote supermarkten, turkse supermarkten of toko’s te verkrijgen. 

Wat heb je nodig?

STANDAARD:

  • 225 gram kikkererwten;
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta (+-15 gram);
  • 1 teen knoflook (+- 15 gram);
  • 2 theelepels komijn (+-7 gram);
  • 1 eetlepel olijfolie (5 gram);
  • 1 theelepel paprikapoeder (+- 5 gram;
  • Sap van 1 citroen;
  • Zout;
  • Peper.

VARIANTEN:

  • 1 bosje koriander;
  • 1 halve jalepeno peper;
  • 1 bakje zongedroogde tomaten.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Recept Hummus

Je kan hummus maken in de blender, keukenmachine of met de staafmixer. Een staafmixer in combinatie met een shaker werkt erg goed. Je kan de hummus daarna meteen in een afgesloten shaker bewaren. 

hummusdeel1.jpg

Je begint met het spoelen van de kikkererwten, de shaker is hier ook erg handig voor, het zeefje houdt de kikkererwten in de shaker als je ze afspoelt met koud water onder de kraan. Giet de kikkererwten hierna af.

Voeg nu de tahin, knoflook, komijn, paprikapoeder, olijfolie, citroensap, peper, zout en een klein beetje water toe. 

Zet de staafmixer in de shaker en mix goed totdat er een smeuïge substantie ontstaat. Mocht de hummus te dik blijven kan je er altijd meer water bij doen. Vaak wordt de hummus in de koelkast nog wel iets dikker. 

hummusdeel2.jpgWij houden ervan om veel te experimenteren met verschillende variaties hummus. Je kan bijvoorbeeld ook feta kaas toevoegen of Spaanse pepers voor extra pit. Ook de variant met verse mediterraanse kruiden is heerlijk. Wij hebben een variant met zongedroogde tomaten en een variant met koriander en jalapeno peper gemaakt. Je kan hiervoor natuurlijk ook een gewone rode peper gebruiken, de kleur van de hummus wordt dan alleen niet zo mooi groen. 

Eet smakelijk!

hummusfb.jpg

18. Healthy Humus.png

Written by Team Bodylab

Bodylab is specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van training en sportvoeding.
Find me on: