bodylab blog

Snelcursus - Vlees grillen

4.09.2013

Hieronder beschrijven we een simpel stappenplan met essentiële tips om je vlees op perfecte wijze te grillen. 

1) Bepaal allereerst of je vlees rauw, medium of gaar wilt laten worden. Bij kip spreekt het voor zich dat je het gaar wilt eten. Bij een mooi stukje steak of biefstuk kies je eerder voor medium of rauw. 

Tip: Als je rood vlees kiest haal het dan een half uurtje voor je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Andere soorten vlees haal je pas uit de koelkast op het moment van bereiden. 

2) Het belangrijkste van grillen is dat je geen olie aan de grilpan toevoegt maar het vlees heel dun insmeert met olie. Je kunt hiervoor een kwastje gebruiken of enkele druppels op het vlees gieten en dit uitsmeren. Smeer beide kanten van het vlees in. Voeg geen peper of zout toe voor het grillen. Dit doe je pas achteraf. Het zout trekt namelijk al het vocht uit het vlees. 

gegrild-stuk-vlees

Tip: Heb je een stukje vlees met een vetrandje eraan? Snij dan het vetrandje om de cm in. Als je dit niet doet dan krimpt het vet en gaat je vlees opbollen waardoor het geen goed contact kan maken met de gril. 

3) Terwijl je het vlees insmeert laat je de grilpan goed heet worden. Als je het vlees op de grilpan legt dan moet je het direct horen sissen. Hoor je dit niet dan is de grilpan niet heet genoeg. 

4) Het allerbelangrijkste is dat het vocht in het vlees blijft. Hierbij zijn 2 dingen belangrijk. Allereerst prik nooit met een vork in het vlees. Als je vlees grilt gebruik dan altijd een platte tang. Zodra je er met een vork in prikt loopt het vocht uit het vlees. Het andere punt is dat je het vlees eigenlijk maar 2 keer wil laten bewegen. Wanneer je het op de grilplaat legt en wanneer je het omdraait. Laat het vlees verder geheel met rust zodat het vocht in het vlees blijft. Deze twee punten kunnen het verschil maken tussen een sappige of droge steak. 

5) Hoe kun je controleren of het vlees de gewenste gaarheid heeft? Je controleert de gaarheid van het vlees door er zachtjes op te drukken. Als het vlees heel erg veerbaar is dan is het nog rauw. Is het ongeveer even veerbaar als de muis van je hand dan is het vlees medium. Indien het vlees weinig veerbaar is dan is het gaar. Wanneer het vlees helemaal niet meer veerbaar is dan is het over gaar waardoor het droog en taai wordt. 

New Call-to-action

Topics: Recepten, Recepten afvallen, Alle artikelen

Written by Team Bodylab

Bodylab is specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van training en sportvoeding.
Find me on: